Tilbage til BHS Ribe

Egeskov Slot har ikke kun grøn natur, også grønne maskiner


Maskinparken udvides med en Giant G2200E X-TRA Minilæsser.

”Vi har erfaret at der er lavt vedligehold på Giant-maskinerne, vi har ikke oplevet nogen ups’ere, og så er de driftssikre og stabile.”

- Peter, slotsgartner.

Maskinparken hos Egeskov Slot er blevet udvidet med endnu en Giant Minilæsser, denne gang en elektrisk Giant G2200E X-TRA.

Slottet på Fyn blev opført i 1554, og er i dag stadig hjem for grevefamilien Ahlefeldt-Laurvig-Bille. Parken åbnede for publikum i 1962 og er i dag en af Europas bedst bevarede og udviklede haver. 

I sommerperioden arbejder der 10-12 gartnere i parken, 10 i ”marken” og 2 i væksthusene. I vinterperioden er der 6-7 ansatte, som vedligeholder parken og forbereder til den kommende sæson.

Arbejdsopgaverne er mange i den 20 hektar store park. De står selv for alt i parken, foråret består af udplantning i parken og sommerperioden bliver bedene vedligeholdt og passet. Foruden parken er der 65 hektar heriblandt parkeringspladser, pladser til events, nabohaver og udlejningsejendomme, som også vedligeholdes. Desuden drives der 2700 hektar landbrug.

Tiden er bare til el.

Minilæsseren fra Giant er ikke det eneste elektriske. Egeskov Slot har udskiftet alle deres småredskaber fra benzin, til udelukkende at være på el. Tiden er bare til el, eller anden drivkraft, fortæller Peter, slotsgartner.

Med de elektriske maskiner kan støjniveauet nedbringes, af hensyn til gæsterne i parken, arbejdsmiljøet og særligt til familien på slottet.

”Det er sjovt, vi ved aldrig om der er nogen der laver noget, for vi kan ikke høre det.” - Peter, slotsgartner.

Udviklingen har været stor for de elektriske maskiner til anlægssektoren, i dag findes der elektriske modeller der kan erstatte alle de benzin- eller dieseldrevne maskiner. Peter fortæller, han oplever flere anlægsgartnere der investerer i elektriske maskiner, som er fremtiden i branchen.

De elektriske maskiner er ikke lydløse, de siger bare noget andet, der ikke er den samme larm som en dieselhakker. Når der arbejdes i villakvarterer, bycentrum, parker o. lign. reduceres støjen og klager fra naboer, gæster eller besøgende.

 

Den gamle minilæsser er blevet udskiftet.

Maskinerne bruges dagligt, og i mange timer. Den elektriske minilæsser afløser en ældre minilæsser, der især skal bruges til arbejde omkring slottet. Det vigtigste parameter var derfor en lydsvag maskine og valget faldt derfor på en elektrisk-model. At det blev en Giant Minilæsser, faldt meget naturligt, eftersom parken i forvejen har 2 andre Giant-modeller.

”Vi har erfaret at der er lavt vedligehold på Giant-maskinerne, vi har ikke oplevet nogen ups’ere, og så er de driftssikre og stabile” fortæller Peter, slotsgartner.

Almindelige læsseopgaver, transport af redskaber, planter mm., flytning og udskiftning af jord er bare nogen af de arbejdsopgaver minilæsseren skal bruges til. Minilæsserens skovl, er en naturlig stor fejebakke perfekt når der skal ryddes op efter lugning af ukrudt. Opgaverne er mange, og det ser ud til at den elektriske minilæsser lever op til alle forventningerne.

 

Alt nyt kræver tilvænning

Hurtigskiftet er hydraulisk, det gør skift af redskaber enkelt og let, når føreren ikke skal ud af maskinen for at skifte. Det sparer arbejdstid i løbet af dagen, når der kan blive byttet redskaber flere gang i løbet af en arbejdsdag.

Den elektriske Giant har gartnerne hurtigt vænnet sig til. Maskinen er lydsvag og hurtig med 3 kørestillinger, lav 0-5 mellem 5-12 og høj 12-20 km/t, Peter fortæller:

”Det kræver altid tilvænning til noget nyt. Maskinen er hurtig som en Tesla, den reagerer med det samme”.

Når der køres blandt gæster i parken, er det vigtigt at kunne begrænse farten, og her passer maskinen rigtig godt ind.

John Madsen A/S er Giant Minilæsser forhandler på Fyn og har solgt maskinen til Egeskov Slot. De har også stået for salget af parkens andre Giant maskiner. Peter fortæller:

”Det er rart at handle med nogen man har tillid til”.

Maskinforretningen er lokal, så opstår der problemer eller skal maskinen serviceres er hjælpen ikke langt væk.

Du kan se den, men du kan ikke høre den.

Se videoen af den elektriske Giant G2200E minilæsser hos Egeskov Slot. 

 

 

Læs mere om Giant G2200E X-TRA Minilæsser her

Copyright 2024 | Brdr. Holst Sørensen A/S